Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Δεκατο Διεθνες Πανορομα Ανεξαρτητων Δημιουργων Φιλμ & Βιντεο


Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας.

Έχοντας συμπληρώσει εννέα συνεχή χρόνια το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο χάρη στην εθελοντική εργασία ανθρώπων του κινηματογράφου που κάνανε πράξη τη συνέχιση του ονείρου, «ενός ονείρου της ελευθερίας της τέχνης», είναι πλέον πραγματικότητα η 1Οη διοργάνωση του.

Η ταινία οφείλει να βρει το φυσιολογικό της δρόμο που είναι η προβολή. Σε μια εποχή που τα κινηματογραφικά μέσα είναι πιο πολλά, ο δημιουργός καλείται να εμφανίσει την ουσία των πραγμάτων με κύριο σκοπό τον προβληματισμό, την ψυχαγωγία και την εύρεση της ανθρώπινης διάστασης της εποχής μας.

Καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, φωτογράφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες καλούνται να καταθέσουν τα δικά τους έργα. Νέα φαινόμενα, τάσεις, εμπειρίες που δοκιμάζονται. Ένα μεγάλο ανοιχτό εργαστήρι εικονοπλασίας... Η τέχνη, η βιομηχανία του θεάματος, η ψυχαγωγία είναι συνισταμένες που συγκλίνουν ή αποκλίνουν.

Το περσινό (9ο) Διεθνές Πανόραμα με προβολή 217 ταινιών από 56 χώρες απέδειξε πως λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη.

Το 10ο Πανόραμα πραγματοποιείται με σκοπό να γίνουμε όλοι κοινωνοί της μυσταγωγικής διαδικασίας της δημιουργίας ενός κινηματογραφικού έργου. Ταυτόχρονα προτείνει μια εναλλακτική πρόταση για την επιστροφή στον θεσμό ενός φεστιβάλ που δεν καθοδηγείται. Γιορτάζει την ανανέωση του κινηματογραφικού τοπίου ώστε να δώσει τη χαρά να ονειρευτούμε ξανά μαζί στο Πανόραμα, στη σκοτεινή αίθουσα με πρωταγωνιστές όλους εσάς...

Αξιοσημείωτες και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα συνοδεύσουν το Πανόραμα, αφιερώματα σε άλλα φεστιβάλ, ρετροσπεκτίβες, workshops, παρουσίαση της δράσης Μ.Κ.Ο., ψηφιακές εκθέσεις φωτογραφίας, κ.λ.π.

Το «10ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας» είναι μια προσπάθεια σημαντική, ένα άνοιγμα της πόλης στην παγκόσμια κοινότητα της τέχνης -που το έχει ανάγκη η πόλη- το οποίο όμως χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από θεσμούς και πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: