Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Τρία χρόνια φυλάκιση για τον ομογενή Χάρη Νικολαΐδη

Καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο στην Ταϊλάνδη σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για προσβολή του πρίγκιπα διαδόχου ο Ελληνοαυστραλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός Χάρης Νικολαΐδης .

Όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο, η ποινή του μειώθηκε από τα έξι στα τρία χρόνια που είναι η μικρότερη που μπορεί να επιβληθεί για το συγκεκριμένο αδίκημα, λόγω της ομολογίας του Νικολαΐδη. Ο Χάρης Νικολαΐδης επισκεπτόταν τακτικά την Ταϊλάνδη και δίδασκε αγγλικά σ' ένα πανεπιστήμιο της Τσιάνγκ Μάι, ενώ έγραφε άρθρα για τοπικές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για την Αυστραλία χωρίς να γνωρίζει ότι το Μάρτιο είχε εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του, λόγω του μυθιστορήματος του "Verisimilitude" (αληθοφάνεια). Στο μυθιστόρημα αυτό, (το οποίο εκδόθηκε σε λιγα αντίτυπα και πούλησε τελικά μόνο 7!) ο Χάρης είχε γράψει μία παράγραφο την οποία το δικαστήριο της Ταϊλάνδης έκρινε ότι προσβάλει τη βασιλική οικογένεια της χώρας. Αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 χρόνων σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας.

Οι συνθήκες κράτησης του Νικολαΐδη είναι τουλάχιστον άθλιες. Είναι έγκλειστος σε μπουντρούμι με άλλους 57 κρατούμενους από τους οποίους πολλοί είναι άρρωστοι και μάλιστα ένας εξ΄αυτών είχε πεθάνει αβοήθητος μέσα στο κελί.
Παρά την κινητοποίηση ομογενειακών οργανώσεων ο Χάρης Νικολαΐδης παραμένει έγκλειστος για ένα «αδίκημα» το οποίο σε άλλα κράτη ούτε ως αστικό αδίκημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Τα μέλη του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας κατά την πραγματοποίηση της περιφερειακής τους συνέλευση στο Σίδνεϊ, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση του ομογενή Χάρη Νικολαΐδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την βαριά ποινή που επισύρει το αδίκημα της εξύβρισης του βασιλιά στην Ταϊλάνδη, υπάρχει προηγούμενο περιστατικό κατά το οποίο ένοχος για το ίδιο αδίκημα αθωώθηκε και βγήκε από τη φυλακή ένα μήνα μετά την κατηγορία αφού ζήτησε συγγνώμη.
Η συγγνώμη του Νικολαΐδη δεν έφερε το ίδιο θετικό αποτέλεσμα παρά μόνο την μείωση της ποινής του. Ο δικηγόρος του Νικολαΐδη κάνει λόγω για πολιτικά παιχνίδια.

πηγή: http://www.provoles.de/





Δεν υπάρχουν σχόλια: